Wat verandert er in 2025 op het gebied van energie in Wallonië en Brussel ?
In 2025 zullen verschillende belangrijke wijzigingen op het gebied van energie de inwoners van Wallonië en Brussel raken. Van stijgende netkosten tot nieuwe regels voor zonnepanelen en verwarmingssystemen, hier is een overzicht van de nieuwe maatregelen en hun impact.
Netkosten : aanzienlijke stijgingen
In Wallonië zullen de distributietarieven voor elektriciteit gemiddeld met 14 % stijgen ten opzichte van 2024. Bij Ores bedraagt deze stijging 17 %, waardoor de jaarlijkse factuur van een gemiddeld huishouden (3,5 MWh/jaar) van 260 naar 305 euro stijgt. Voor klanten van Resa is de stijging beperkter, namelijk 5 %, maar de tarieven waren al in 2022 verhoogd.
De transportkosten voor elektriciteit, beheerd door Elia, zullen met 51 % stijgen, wat ongeveer 40 euro extra aan de factuur van huishoudens toevoegt. In totaal zal een particuliere klant bij Ores een gemiddelde stijging van 85 euro zien.
Voor bedrijven zijn de stijgingen nog opvallender :
- +31 % voor KMO’s die zijn aangesloten op het middenspanningsnet.
- Tot +47 % voor een industriële KMO met een verbruik van 2 GWh/jaar.
In het Brussels Gewest zullen de distributiekosten voor elektriciteit met 11,6 % stijgen, wat neerkomt op ongeveer 27 euro extra per jaar voor een gemiddeld verbruik van 2 MWh/jaar. De transportkosten stijgen met meer dan 60 %, wat ongeveer 18 euro extra toevoegt aan de factuur.
Zonnepanelen : nieuwe kansen en uitdagingen
Prosumers (producent-consumenten) in Wallonië zullen te maken krijgen met een stijging van de distributiekosten: +31 % bij Ores en +22 % bij Resa. De compensatieregeling blijft echter van kracht.
Vanaf 17 april 2025 wordt de installatie van „plug and play” zonnepanelen toegestaan, waarmee directe aansluiting op de elektrische installatie mogelijk is. Een slimme meter is vereist, die gratis wordt verstrekt na melding aan de netbeheerder (GRD). Deze „plug and play” zonnepanelen zullen ook beschikbaar zijn bij SunBelgium, een eenvoudige en efficiënte oplossing om uw eigen energie te produceren.
Verwarming en energieregels
- Mazoutketels : Het verbod op de installatie ervan in nieuwbouwwoningen is bevestigd voor 1 maart 2025 in Wallonië en 1 januari 2025 in Brussel.
- Houtkachels : Brussel stelt strikte emissienormen (≤ 20 mg/m³) voor verwarmingsapparatuur en verbiedt de installatie van tweedehands apparatuur.
- Nieuwbouw : Elke bouwaanvraag in Brussel na 1 januari 2025 moet verwarmingssystemen bevatten die worden aangedreven door elektriciteit of hernieuwbare energie.
Sociale tarieven en bijkomende kosten
De sociale tarieven zullen met 10 % stijgen voor elektriciteit (20 cent/kWe) en met 15 % voor gas (5,9 cent/kWh). Bovendien zullen de kosten voor het openen of versterken van meters in 2025 ook stijgen volgens de nieuwe tariefstructuren.
Waarom nu actie ondernemen ?
Met de stijgende energiekosten en de kansen die worden geboden door premies en subsidies, is 2025 het ideale moment om te investeren in duurzame energieoplossingen. Zonnepanelen en thuisopslagsystemen zijn rendabele alternatieven om uw energiefactuur te verlagen en bij te dragen aan de energietransitie.
Bij SunBelgium begeleiden we u bij elke stap: gepersonaliseerde studie, simulatie van besparingen en administratieve ondersteuning. Bezoek www.sunbelgium.be om te ontdekken hoe u van 2025 het jaar van uw energietransitie kunt maken. .